Merlita Malmström. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg/Skruv

Oro och sorg bland filippinare i Kronoberg efter tyfonkatastrofen

"Jag vet vad människorna där känner nu"
1:41 min

Katastrofen på Filippinerna med alla otäcka bilder som kablas ut över världen berör oss alla. Men för Merlita Malmström från Skruv och hennes vänner, som ursprunligen kommer från Filippinerna, är det förstås extra svårt.
– Man blir ledsen och vill gråta och man vill göra någonting, men man har inte resurserna, säger hon.

– Att man inte kan göra något gör att man blir ännu mer ledsen. Man funderar bara och tittar på alla bilderna, säger Merlita Malmström.

Vad tänker du när du ser bilderna på tv?

– Det är knappt jag kan se det, man vill inte titta. Det är så sorgligt bara.

Merlita Malmström kom till Sverige från Filippinerna för många år sedan. Hon har själv ingen släkt i de värst drabbade områdena då de flesta bor i huvudstaden Manilla. Men ens ens de går att få tag på nu, säger hon, då telefonerna inte fungerar. Och hon lider med de som drabbats.

– Man känner av det i hjärtat och tårarna rinner när man ser det. Stackars människor, de inte inget.

Merlita Malmström och hennes filippinska vänner som nu bor i Kronoberg pratar mycket om katastrofen. En kvinna har till exempel blivit av med hela sitt hus. Och mycket handlar det om hur de kan hjälpa till.

Och för Merlita Malmström som själv var med om en kraftig tyfon på Filippinerna när hon var barn kommer minnena nu tillbaka.

– Ja, herregud det kan man aldrig beskriva. Det är hemska upplevelser och mycket rädsla. Det kommer tillbaka nu, det som hände oss när jag var liten. Jag vet vad människorna där känner nu.

Följ direktrapporteringen

Arbetet med att få fram hjälp till de värst drabbade områdena efter tyfonen Haiyan i Filippinerna fortsätter. Foto: AP Photo/TT

Tre dygn efter att tyfonen slog in över Filippinerna är ännu omfattningen av skadorna oklar. Natten mot måndagen slog ovädret i försvagad form till mot Vietnam. Här direktrapporterar våra kollegor på Ekot om utvecklingen.#text=5700331#

Stöd Radiohjälpens insamling

Radiohjälpens insamling för orkandrabbade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".