Alvesta station. Foto: Hans Runesson/ Scanpix
Kronoberg

Veolia kommenterar överfulla tåg

1:29 min

– Det finns ingen gräns för hur många personer med biljett som kan tas in på ett tåg.
Det säger Veolias chef för driftplaneringen, Susanne Müller, efter kritiken mot överfulla kvällståget mellan Alvesta och Växjö som orsakat kaos de senaste söndagarna.

Vi har tidigare berättat om att mängder av resenärer med nöd och näppe fått ståplats på tåget på söndagskvällar, och att de fick sedan stå tätt packade under resan.

Och det finns alltså ingen gräns för hur många personer med biljett som kan tas in på tåget enligt Veolia.

Ingen maxgräns

– Biljetterna säljs ju till en resa och inte till ett speciifikt tåg. Hälften av sittplatserna kan bokas i förväg och resten är obokningsbara och det finns ingen maxgräns för hur många personer som kan tas in i ett tåg, söger Susanne Müller på Veolia.

Och att har varit konstanta problem med överfulla söndagståg ett antal veckor är ingen information som har nått fram till Veolia enligt Susanne Müller:

Extratåg

Men en extravagn sätts nu in på söndagskvällarna:

– Vi har i samråd med trafikhuvudmannen Öresundståg kommit fram till att vi ska förstärka de aktuella avgångarna så fort som möjligt, säger Susanne Müller.

Och när den nya tidtabellen börjar gälla i mitten av december tillkommer fler tåg på söndagseftermiddagar och kvällar. Och enligt Veolia räknar man med att detta mer permanent ska lösa problemen med överfulla tåg.

Huvudägaren kände inte till tågkaoset

Thomas Nilsson Trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg

Att läget varit så kaostiskt på söndagstågen mellan Växjö och Alvesta hade inte de som är högst ansvariga för Öresundstågen någon aning om. Thomas Nilsson är trafikdirrektör hos huvudägaren Länstrafiken.

Återigen kaos på kvällstågen

Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Flera söndagar i rad har det varit överfullt  med resenärer och mer eller mindre kaotiskt på kvällståget Alvesta-Växjö. Liknande problem var det också för ett år sedan. Då skulle vissa tåg förses med fler vagnar, men nu är problemen alltså tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista