Kronoberg

Alvesta avvaktar med att anlita kritiserat företag

1:09 min

TV4:s granskande program Kalla Fakta avslöjade i söndags hur företaget KommunLex hyrs in i flera av landets kommuner för att utbilda personal i att säga nej till funktionshindrade som är i behov av särskilt stöd. Alvesta kommun är en av kommunerna som hade planer på att anliga företaget.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, säger att människor oavsett funktionshinder ska ha rätt till goda levnadsvillkor. Men trots det anlitades företaget KommunLex av flera av landets kommuner. Syftet ska ha varit att utbilda personal i att säga nej till funktionshindrade som är i behov av särskilt stöd.

En av de som anlitat företaget KommunLex för till exempel utbildning av personal är Växjö kommun. Och även Alvesta kommun hade planer på att boka in företaget nästa år för utbildning om socialtjänstlagen.

Men nu väljer man att avvakta i stället, säger Kristina Andersson, socialt ansvarig samordnare i Alvesta kommun.

– Vi har beslutat att avvakta. Det känns ju väldigt ovisst i dagsläget om detta håller den kvalitet som vi vill ha. Det handlar om värderingar till människor i förhållande till lagen, säger hon.