Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Skrothandlare dömd till fängelse

Stora spelskulder gjorde att en man från östra delen av länet blev tvingad av sina långivare att starta en skrothandel för att sälja deras skrot och metall. Det är mannens egen förklaring till att skrothandeln inte sköttes lagenligt. Men nu döms han av Växjö tingsrätt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till två och ett halvt års fängelse.

Mannen öppnade en skrotfirma 2007, enligt honom själv under tvång och hot från de som han lånat pengar av för att kunna spela på hästar och casino. Han spelade bort hundratusentals kronor på mindre än ett år.

Sålde skrot

De lånade pengarna skulle betalas tillbaka genom att sälja lånarnas skrot och metall och det var de som egentligen hade hand om skroten och dess bokföring och skatteinbetalningar, detta enligt vad mannen berättat under rättegången.

Men det här var inget som kom fram under polisförhören, då ska mannen ha sagt att det var hans egen firma. Förklaringen till den nya versionen ska ha varit att han inte vågat säga vem eller vilka som skulle hotat honom.

Brustit i bokföringen

Även flera av de detaljerade uppgifter som mannen lämnat när de gäller vissa belopp och andra sifferuppgifter under polisförhör tog han tillbaka under rättegången.

Han berättade då också att han har kunskaper om bokföring och redovisning av moms men att han inte har sparat några kvittenser.

Det här gör att tingsrätten bedömer att det är mannen själv som drivit verksamheten och att han brustit i att bokföra intäkter och inbetalningar.

Fängelse och näringsförbud

Enligt åklagaren handlar det om över 29 miljoner kronor i intäkter som inte bokförts och nära 6 miljoner kronor som inte betalats in i skatt.

Då det gäller stora belopp som undanhållits systematiskt så anser tingsrätten att brotten är grova, och mannen döms nu alltså för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till två och ett halvt års fängelse. Han får dessutom näringsförbud i fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista