Växjö

Emigrantinstitutet läggs ner

30 min

Svenska Emigrantinstitutetets styrelse har beslutat att avveckla stiftelsen med säte i Växjö och lägga ner verksamheten.
– Våra pengar är slut och vi måste göra något, säger stiftelsens ordförande Harald Runblom.

I dag backar vi radiobandet till 1977 och hör hur arbetet med att bygga upp arkivet på emigrantisntitutet gick till.

Emigrantstiutetet äger bibliotekek, och de samlingar och arkiv som finns på Utvandrarnas hus. Och efter en hård konflikt med Växjö kommun och landstinget Kronoberg, när Kulturparken Småland AB bildades för några år sedan, har man inte fått några bidrag därifrån.

Nu är alltså pengarna slut och frågan är då vad som händer med de samlingar som finns i Växjö.

Oklart om samlingarna

Svenska Emigrantinstitutet grundades 1965 för att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930, då 1,3 miljoner svenskar lämnade landet.

Släktforskningen hänvisas numera till Emigranternas hus i Göteborg.  

Vad avvecklingen innebär för de samlingar som finns på Utvandrarnas hus är inte klart ännu.

Emigrantinstitutet 1977-10-15

Igår stod det klart att emigrantinstitutet som grundades 1965 för att bevara arkiven, minnena och intervjuerna om den flykten läggs ned. Idag backar vi radiobandet till 1977 och hör hur arbetet med att bygga upp arkivet på emigrantisntitutet gick till. 1969 inleddes ett omfattande mikrofilmningsprojekt av de svensk amerikanska församlingarnas kyrkoarkiv i USA och Canada. Bakom det stod bland annat Emigrantinstitutet i Växjö och den som gjorde arbetet på fältet det var Lennart Setterdal som 1977 intervjuades här i radion och berättade då hur samarbetet startade...

Karin Ernstsson

Karin Ernstsson. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
karin.ernstsson@
sverigesradio.se

0470-72 60 53
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.