Lennart Johansson, VD för Kulturparken Småland. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Växjö

Kulturparken Småland kan ta över Emigrantinstitutets samlingar

5:33 min

Kulturparken Småland är beredd att ta över Emigrantinstitutets samlingar men under vissa villkor, det säger VD:n Lennart Johansson.
– Vi ska göra vårt bästa för att bevara Emigrantinstitutets samlingar och arkiv.

Svenska Emigrantinstitutetets styrelse beslutade i går att avveckla stiftelsen med säte i Växjö och lägga ner verksamheten. Enligt styrelseordförande Harald Runblom är pengarna slut.

Och han lämnar över bollen till Kulturparken Småland och menar att det är deras uppgift att förvalta stiftelsens arkiv och samlingar. Något som Kulturparken Smålands VD Lennart Johansson kommenterer så här.

– Först och främst vill jag säga att Kulturparken Småland inte haft någon del i beslutet om likvidation. När det gäller frågan om att ta över samlingarna är det ju vissa villkor som gäller enligt avtalet.

– Det är stiftelsens styrelsen som ska fatta beslut i den här frågan, men det är självklart viktigt att arkiven ska hållas tillgängliga för forskare även i fortsättningen. Hur det ska ske är däremot inte klart, säger han.

Klarar ni uppgiften att förvalta Emigrantinstitutets samlingar?

– Absolut, i relation till de samlingar vi har idag är stiftelsens samling ganska liten om vi ska vara ärliga. Kulturparken förvaltar enorma arkivhandlingar redan i dag i museet så visst har vi kompetens och förmåga på ett bättre sätt än stiftelsen skött samlingarna de senaste åren. Det stora problemet är väl om vi har de ekonomiska resurserna som vi ställs inför i och med det här, säger Lennart Johansson.

Emigrantinstitutet lägger ner i Växjö

Svenska Emigrantinstitutetets styrelse beslutade i går att avveckla stiftelsen med säte i Växjö och lägga ner verksamheten.
– Våra pengar är slut och vi måste göra något, säger stiftelsens ordförande Harald Runblom till P4 Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista