Markaryds kommun

Åtta Lex Sarah-anmälningar mot äldreboende i Markaryd

1:48 min

Situationen för personalen på ett av kommunens särskilda boenden har varit så ansträngd att totalt åtta Lex Sarah-anmälningar skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bara under september månad. Allt handlade om en boende som personalen hade svårt att hantera, berättar socialchefen i Markaryd, Laila Siljedal.

– Under ett halvår har vi haft en person med väldigt stora krav och behov och när det blir stora utmaningar med att hela tiden försöka och försöka så uppstår det situationer när personalen inte klarar av det här. Och av arbetsmiljösskäl har man fått byta arbetsplats och jobba på andra enheter, säger Laila Siljedal.

Vad har det varit för incidenter?

– Jag har inte några direkta händelser men det handlar om att personen till exempel tagit i personalens arm och hållit fast och det här skapar förstås en frustration.

Men det är inte bara personalen som har svårt att hantera situationen. Även boende på den aktuella avdelningen har valt att vara mer inne i sina egna lägenheter för att undvika det här, enligt Laila Siljedal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista