Växjö

Äldre tvingas flytta - Tellusvägen är för dyr, säger politikerna

1:34 min

Växjö kommuns särskilda boende på Tellusvägen med 36 lägenheter kostar för mycket och var från början en nödlösning som inte längre behöva. Det är anledningen till att det läggs ner, säger omsorgsnämndens ordförande Carharina Winberg (M)

I går beslutade omsorgsnämndens arbetsutskott att föreslå att säga upp avtalet med både Vardaga, tidigare Carema, som driver boendet och med Vidingehem som äger barackerna som boendet består av.

– Grunden är att det från allra första början har varit ett högst tillfälligt boende. Vi har haft det från januari 2008 och då behövde något göras snabbt, då det var en stor brist på lägenheter. Då var detta en snabb lösning, att få ihop ett modulboende. Så det har egentligen hela tiden inte varit en tanke att det här ska vara permanent, förklarar Catharina Winberg (M), ordförande i omsorgsnämnden i Växjö.

De som bor där är väldigt nöjda och det har fungerat väldigt bra. Är inte det ett skäl till att ha det kvar?

– Det är så att det är en väldigt dyr lösning för omsorgsnämnden. Om man jämför med ett snitt på vad andra boenden kostar så kostar det tre gånger så mycket.

Vad kommer ni att tjäna på att lägga ner det?

– Vi har lediga lägenheter i särskilt boende idag och det kommer betyda att vi kan fylla på. Vi ser att det är ett gynnsamt läge nu kan man säga. Sedan är det väl aldrig någon tid som är bättre än någon annan, när människor blir drabbade och behöver flytta till ett annat boende. Men de kommer att få personliga samtal med våra biståndshandläggare, där man med var och en kommer att gå igenom och försöka tillmötesgå deras önskningar.

Tellusvägen på Hovshaga drivs på upppdrag av kommunen av den privata entreprenören Vardaga, tidigare Carema. Gertrud Öjetoft är regionchef på företaget och hon säger såhär om nedläggningsbeslutet:

– Vi inom Vardaga tycker självklart att det är tråkigt. Vi tycker det är en jättefin verksamhet, men samtidigt har vi också förståelse för att man fattar de här besluten.

Hur kommer ni hantera det här nu?

– Vi kommer försöka jobba tillsammans med kommunen för att de som bor i verksamheten ändå ska känna sig trygga och att det ska bli en smidig övergång.