#minflykt

I flyktens spår #minflykt

2:10 min

När Sîlan är fyra år flyr hon från Kurdistan. Hennes mamma håller henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och minerade åkrar. Nu är hon är 34 och reser tillbaka i flyktens fotspår. Den här gången är hennes egen dotter med. Lyssna på hennes berättelse i P1 Dokumentär.

Har du också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på Twitter, Facebook och Instagram. Du kan också skriva i kommentarsfältet eller mejla din berättelse eller en bild som påminner dig om flykten till morgon.kronoberg@sverigesradio.se

Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Dom är flera familjer som ska fly över den syriska gränsen. Det är becksvart när smugglarna leder vägen över de minerade fälten. Kläderna fastnar i taggtråden och när en liten flicka börjar gråta blir familjerna upptäckta. Gränspolisen skjuter och kulorna regnar över Sîlan och hennes mamma. De klarar sig och tar sig några månader till Sverige. Där i en tvåa i Uppsala börjar ett nytt liv.

"Flykten har blivit min kompass i vardagen," säger Sîlan Diljen som föddes in i den kurdiska kampen. Hur mycket av den kampen och flyktberättelsen ska hon berätta för sin dotter när dom nu tillsammans reser tillbaka i flyktens fotspår?

Har du  också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på Twitter, Facebook och Instagram. Du kan också skriva i kommentarsfältet eller mejla din berättelse och/eller en bild som påminner dig om flykten till morgon.kronoberg@sverigesradio.se