Tuan Thoung delar med sig av sin berättelse i P4 Morgon. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
#MINFLYKT

Tuan flydde från Vietnam 13 år gammal

4:15 min

Tretton år gammal satte sig Tuan Thoung tillsammans med en kompis i en kanot och rodde rätt ut i havet på vinst och förlust. I Vietnam kunde han nämligen inte vara kvar. Till slut räddades han, medvetlös, av ett polskt tankfartyg. Nu bor han i Ljungby. Tuan är en av alla som berättar om sin flykt under Sveriges Radios temadagar "Min flykt".  Har du också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på de sociala medierna eller mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se.

– Vi hade ingen framtid kvar i Vietnam så vi bestämde att vi skulle fly, berättar Tuan Thoung.

Tanken var att nå frihet i vilket land som helst. Men resan var minst sagt inte enkel.

– Vi var ute i sex dygn utan mat och vatten. Första dagarna klarade vi oss men efter tredje dagen var vi utmattade och uttorkade, säger Tuan och berättar att de drack havsvatten och till slut hamnade i koma.

– Ett polskt tankfartyg upptäckte oss. När vi vaknade var vi i hamnen i Singapore.

Där vårdades de på sjukhus. Efter att ha varit i olika flyktingläger i Asien så hamnade Tuan till slut i Sverige 1987.

Han är en av alla människor som berättar om sin flykt. Via sociala medier och per mejl och telefon efterlyser vi fler. Ta dek av hela Tuans berättelse genom att klicka på ljufklippet.

I P1 Dokumentär kan du också höra berättelsen om journalisten Sîlan Diljens flykt.

När Sîlan var fyra år flydde hon från Kurdistan. Nu är hon är 34 och reser tillbaka i flyktens fotspår. Den här gången är hennes egen dotter med.

– Nu har jag själv en dotter. Genom hennes sätt att vara insåg jag att jag måste ha förstått mycket av vad som hände, säger Silan.

– Det är viktigt att vi pratar om det och vad det har inneburit många år senare.

Har du också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på de sociala medierna. Du kan också skriva i kommentarsfältet eller mejla din berättelse eller en bild som påminner dig om flykten till eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se.

Om #minflykt

Sîlan Diljen berättar om sin flykt och #minflykt

Här kan du läsa mer om #minflykt  och ta del av journalisten Sîlan Diljens dokumentär om hennes flykt som fyraåring från Kurdistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista