Safet Hasanbegovic. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
#MINFLYKT

Safet flydde mitt under kriget

Safet: "Det var på liv och död"
9:28 min

Safet Hasanbegovic var 26 år gammal när han flydde från krigets Bosnien till Sverige och Ystad 1993.

– Det var på liv och död berättar han. Safet är en av alla som berättar om sin flykt under Sveriges Radios temadagar "Min flykt". Här kan du höra flera personer berätta. Har du också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på de sociala medierna eller mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se.

– Det var på liv och död och vi fick fly undan krigsområden. Men det fanns inga säkra områden. Det fanns vapen som kunde nå långt, berättar Safet som flydde med sin fru och son och fortsätter:

– När maten tar slut och infrastrukturen inte fungera hamnar man i en desperation, säger Safet och berättar att det var svårt att ta del av medier för att kunna följa utvecklingen.

– Det enda man kunde lyssna på var propaganda.

Med buss lyckades de ta sig till Kroatien och staden Split. Så småningom hamnade de i Växjö.

– Tanken var att återvända men med tiden blev det värre och man fick vetskap om massgravar och sedan hände massakern i Srebrenica.

– Vi kände att vi kanske kan bygga våra liv här i Växjö, man fick börja om från noll.

Lyssna på Safets berättelse genom att klicka på ljudklippet.

Har du  också flytt till Sverige? Hur har det påverkat dig? Berätta om din flykt genom att använda hashtaggen #minflykt på de sociala medierna. Du kan också skriva i kommentarsfältet eller mejla din berättelse och/eller en bild som påminner dig om flykten till eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se.

Fler länsbor delar med sig av sin flykt

Tuan Thoung delar med sig av sin berättelse i P4 Morgon. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio

#text=5703667#

#bild=3069893#

Om #minflykt

Sîlan Diljen berättar om sin flykt och #minflykt

Här kan du läsa mer om #minflykt  och ta del av journalisten Sîlan Diljens dokumentär om hennes flykt som fyraåring från Kurdistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".