Diabetes drabbar allt fler

Världen håller på att förlora kampen mot diabetes, enligt en ny rapport från Internationella diabetesfederationen. I nuläget tros 382 miljoner människor lida av sjukdomen, fler än någon gång tidigare.

I rapporten, som släpptes med anledning av den internationella diabetesdagen den 14 november, sägs att detta motsvarar 8,4 procent av den vuxna befolkningen i världen.

Liknande siffror kan redovisas för Sverige där cirka 400 000 uppskattas lida av diabetes. Av dessa har 50 000 typ 1-diabetes som är insulinkrävande. Ytterligare cirka 350 000 lider av ålders- eller typ 2-diabetes.

– Men mörkertalet när det gäller typ 2-diabetes kan vara stort. Det kan vara ytterligare 200 000 personer som har sjukdomen, säger Fredrik Löndahl, ordförande i Diabetesförbundet.

Han påpekar att symptomen ibland kan vara relativt lindriga och att det då inte är så lätt att veta om man har diabetes eller ej.

– Men den är farlig om man går länge utan behandling. Det kan uppstå allvarliga komplikationer, säger han.

Precis som i världen i övrigt ökar sjukdomen i Sverige. En fördubbling av antalet nyligen insjuknade har skett sedan 1980-talet.

– Vi tappar mark, säger Löndahl.

Roland Johansson/TT

Diabetes i Sverige

  • Insulin är ett hormon som reglerar blodets sockerhalt.
  • Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin vilket gör att blodet får för mycket socker.
  • Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin.
  • För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.
  • För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.
  • Cirka 50 000 och 350 000 svenskar har typ 1-diabetes respektive typ 2-diabetes.

Källa: Vårdguiden och Skånes universitetssjukhus (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.