Ostkakans dag

Fortsatt strid för ostkakan

5:02 min

I dag står ostkakan i fokus. Men det kan bli den sista Ostkakans dag då rätten kan avnjutas på traditionellt vis. Livsmedelsverkets planerade förbud mot opastöriserad mjölk kan innebära slutet för en svensk mattradition - något som engagerat många ostkakeälskare.

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) ska träffa Livsmedelsverkets generaldirektör för att diskutera förbudet.

"Jag tror inte man förstår konsekvenserna av ett förbud. Det här blev helt fel. Jag vill att Livsmedelsverket backar från sitt förslag" säger Åsling i ett pressmeddelande.

En aktionsgrupp på Facebook för att rädda ostkakan har fått gillande från över 5 600 personer.

14 november borde kanske vara Smålands nationaldag. Förutom att Astrid Lindgren fyllde år denna dag, har Emil namnsdag och ostkakans dag firas. Det sistnämnda är höjdpunkten för Lena Marie Wikström från Öland. Hon är nämligen aktiv i organisationen Ostkakans vänner.

Hur mycket ostkaka kommer glida ned genom din strupe idag?

– Tyvärr så blir det nog ingenting. Däremot så laddar jag in för lördagen (SM i ostkaka) nu, då blir det väldigt mycket istället. Då står magen i kvadrat när man smakat av, säger Lena Marie Wikström.

Varför heter det ostkaka när det inte smakar ost?

– Det är grunden till ost, man gör ju en ostmassa. Det vill säga att man tar mjölken, hettar upp den lite och tar löpe. Då så bildas det klumpar i den här vätskan och de klumparna gör man ostkakan av ihop med lite andra ingredienser. Men om du pressar ut ännu mer vassle eller vätska så blir det tillslut en klump som är grunden till ost, förklarar Lena Marie Wikström.

TT/P4 Kalmar

SMÅLANDS "NATIONALRÄTT"

  • Ostkaka är en bageriprodukt vars huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa, ägg, mjöl, socker och fett.
  • Småländsk ostkaka görs traditionellt med opastöriserad mjölk som värms upp till 37 grader.
  • En ostkaka ska vara mild, fyllig, sötaktig med mandelsmak.
  • Föreningen Ostkakans vänner med säte i Vetlanda arrangerar varje år SM i ostkaka.
  • Ostkakans dag infaller den 14 november.
  • Livsmedelsverket vill förbjuda opastöriserad mjölk, men gör ett undantag för den råmjölk som kon avger efter kalvning. Orsaken är att den mjölken inte är något som man dricker. Däremot används den till att göra den traditionella maträtten kalvdans.

Källa: Föreningen Ostkakans vänner, Livsmedelsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.