Kronoberg

Kronobergarna blir sämre på att använda bilbälte

Kronobergarna har blivit sämre på att använda bilbälte. Däremot så ökar bilbältesanvändandet i landet som helhet. Men det är omkring 8 procent av Kronobergarna som struntar i bilbältet. Det här visar NTFs bältesundersökning för 2013.

Förra året var det 94 procent av Kronobergarna visade sig använda bilbälte, men i år har det alltså sjunkit till 92 procent.

I landet som helhet har bältesanvändandet ökat, men samtidigt är det stora skillnader när man jämför länen runt om i landet. Men NTFs observationsundersökning avslöjar inte enbart stora skillnader mellan länen utan också skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnliga förare är bättre på att ta på bältet, 96,3 % jämfört med manliga bilförare 91,2 %. Hos passagerarna i framsätet är skillnaden ännu större, 96,6 procent för kvinnorna och 89,3 procent bland männen.

Fråga

Checklista för god bältesanvändning

  • Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så att det hamnar rätt i förhållande till din längd.
  • Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta över höftbenet ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsaka inre blödningar.
  • Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.
  • Knäpp upp eller ta av vinterjackan. Bältet ger ett bättre skydd när det kommer så nära kroppen som möjligt.

Resultat från undersökningen i länen i verksamhetsområdet för NTF Sydost

Skåne: 95 % (94 % 2012)

Blekinge: 93 % (93 % 2012)

Kronoberg: 92 % (94 % 2012)

Kalmar län: 87 % (91 % 2012)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.