Akutmottagningen

Allt fler unga vill ha snabb vård

1:57 min

Unga vuxna vill ha snabb vård när de är sjuka - och allt fler väljer att gå direkt till akuten istället för till vårdcentralen. Antalet besök från unga vuxna i åldern 20-24 har de senaste sex åren ökat med 85 procent i Växjö och 60 procent i Ljungby.

Totalt för alla åldersgrupper ligger ökningen på 30 procent.

– Vi har känt på oss de unga vuxna har ökat sina besök på akutmottagningen Nu visar siffrorna att vår känsla stämde, säger Carina Pettersson som är verksamhetsansvarig för Akutmottagningen i Växjö och Ljungby

Varför kommer så många unga vuxna till er?

– Jag tror att det beror på samhällsutvecklingen i stort. Man vill ha vård här och nu och man vill ha vård snabbt.

Den betydligt större ökningen i Växjö jämfört med Ljungby kan delvis förklaras med att många i den åldergrupp som ökat studerar på Linnéuniversitetet i Växjö

En mycket liten andel av de som kommer till Akutmottagningarna har livshotande symptom och skulle fått snabbare vård om de gick till sin vårdcentral. Men Akutmottagnigen måste ta hand om alla som kommer dit. Det här är ett komplicerat dilemma för sjukvården.

– Det är också ett arbetsmiljöproblem att behöva mota bort patienter. Det är trevligare att emot patienter som vi tycker att vi ska ta emot.

Hur reagerar patienter som bli hänvisade att istället att gå till en vårdcentral?

– En del med ilska. För man förväntar sig att vi ska ta emot de och ge dem omedelbar hjälp.

Vad ska ni göra för att bromsa den här utvecklingen?

– Jag tror att den är svår att bromsa, vi måste istället möta den på lämpligt sätt, säger Carina Pettersson.

Akutmottagningen i Växjö hårt pressad

#link=364787#akutmottagning ökar kraftigt. Från 2006 till 2012 ökade antalet besök med 30 procent från 23 000 besök till 30 000. Och de flesta som kommer dit är oftast inte ens i behov av akut hjälp och allt fler kommer på natten och det tär på sjukvårdens resurser.

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 81
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.