SVERIGE

Åklagare utreder film på streamingsajter

2:11 min

Det är olagligt att streama film utan upphovspersonernas tillåtelse. Men när det kommer till de som tittar på filmerna är det desto otydligare. Nu utreds streamingsajter för första gången.

– Det är mest gratistjänster jag använder. Egentligen borde man betala men jag vet inte varför jag inte vill göra det, säger Ellen Nordell, en av de som ser filmer gratis på nätet.

– Jag är nog inte beredd att betala vad det kostar för betaltjänsterna, säger Jonas Larsson som också använder streamingsajter.

Jonas Larsson och Ellen Nordell är inte ensamma om att gratis titta på film. De senaste åren har ett antal hemsidor dykt upp där man mycket enkelt kan se på filmer utan upphovspersonernas tillåtelse. Men vad säger egentligen lagen om dessa tjänster?

– Det enkla svaret är att streama ut är olagligt men att ta emot stream är sannolikt lagligt,  säger kammaråklagare Håkan Rasmusson.

Tidigare har Åklagarmyndighetens fildelningsgrupp mest fokuserat på hemsidor där man kan ladda hem filmer. Men nu utreds även streamingtjänster på nätet. Men Håkan Rasmusson vill inte ge några detaljer:

– Där kommer jag inte ge någon som helst information om vad det är för fall, vad det gäller för sidor eller hur långt vi har kommit

Är det första gången ni tar upp ett ärende om streamad film?
– Jag vet inte något tidigare fall där man i domstol har provat utstreamad film.

Medan den svenska Åklagarmyndigheten nu utreder utstreamning av film har EU-domstolen nu börjat granska om det är olagligt ens ta emot streamad film utan upphovspersonernas tillåtelse. Bestämmer EU-domstolen att det inte är tillåtet betyder det att samma regler måste gälla i Sverige.

– Om ett sådant här avgörande så att fler vänder sig från de olagliga tjänsterna till de lagliga så har det en väldigt stor betydelse, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen som främst arbetar med att förebygga nätbrott med koppling till upphovsrättsligt skyddat material.

Som det ser ut idag är det inte olagligt att titta gratis på nätet, men om det hade blivit det, hade du slutat titta då?
– Ja, det hade jag nog. Man betalar ju för Spotify och det tyckte man ju var jobbigt i början men det gör man ju nu, säger Ellen Nordell.