Sverige

Råsaftscentrifug årets julklapp

Råsaftscentrifugen är årets julklapp, enligt handelns undersökningsföretag HUI Research. I år är det är 26:e gången som HUI korar den produkt som väntas bli storsäljare i julhandeln. Förra årets vinnare var hörlurar.

Just råsaftscentrifugen speglar enligt HUI den tydliga gör det själv-trenden inom matlagning, där människor gör eget finkaffe, långkok och bakar bröd. Samtidigt tar den fasta på den tydliga hälsotrenden där löpartävlingar blir fullbokade.

– Det är en efterfrågad produkt som intresset har ökat mycket för under senaste året, säger Carin Blom, analytiker på HUI.

En råsaftscentrifug kostar från cirka 500 kronor och uppåt.

HUI spår ett försiktigt rekord i årets julhandel. Julhandeln, alltså detaljhandelns försäljning i december, väntas öka med 1,5 procent till 66 miljarder kronor, knappt 7 000 kronor per person.

HUI tog fasta på hälsotrenden

Inför årets beslut har HUI som vanligt tittat på vilka branscher som går bra och vilka trender som finns just i år.

– Vi har tagit fasta på hälsotrenden, det har varit den som har varit i fokus, säger Carin Blom.

Hörlurar blev årets julklapp i fjol, på grund av mobiltrenden och ökningen för smarta mobiler. Men hemelektronikbranschen har det allt tuffare i Sverige.

– Elektronikhandeln har ju haft det tufft länge, inte ens julhandeln kommer väl kunna rädda dess utveckling.

Nyheterna P4 Kronoberg

nyheter.kronoberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 50
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.