Recept

Sunes päron- och rotfruktsgratäng

Denna tisdagen lagas det gratäng i radioköket. Sune Markmann gör en gratäng som funkar fint till det rökta viltköttet. Här nedan kommer receptet. Smaklig spis!

Päron- och rotfruktsgratäng               Recept: Sune Markmann

8 medelstora potatisar

4 morötter

2 palsternackor

2 persiljerot

3 päron

ca ½ liter mjölk

ca ½ liter grädde

1-2 dl riven/smulad ost

1-2 vitlöksklyftor

Salt & Peppar


Skala och skiva alla rotfrukter till 3-4 mm tunna skivor. Lägg dem i en tjockbottnad gryta

Gör en blandning med lika delar av mjölk och grädde. Pressa i vitlök efter tycke och smak. Tillsätt salt och peppar. Smaka av! Det ska smaka saltat

Häll din blandning över rotfrukterna, så att det precis täcker dem. Låt det hela koka upp och puttra på spisen. Använd en träslev och rör runt med jämna mellanrum, för att förhindra att det bränner fast i botten. Medan rotfrukterna tillagas så kärnar du ur päronen och skivar dem i ca ½ cm skivor

För att veta när rotfrukterna är färdigkokta, så tar du upp en skiva potatis i en sked och testar om du kan trycka sönder den med ett finger - när potatisen ger efter är det dags för päronen

Tillsätt nu de skivade päronen i grytan och låt det koka upp.

Häll sen över allt i en ugnsfast gratängform. Strö över riven/smulad ost – gärna en fyllig och smakrik ost t ex hemost, västerbottenost eller någon mögelost

Gratineras i 180 grader i ca 20-30 minuter

Passar utmärkt till rökt viltkött!