Ostkakeuppropet fortsätter

1:29 min

Ostkakeuppropet fortsätter. I dag åkte en delegation damer från Nässjö upp till Stockholm för att diskutera med Livsmedelsverket om förslaget att förbjuda försäljningen av opastöriserad mjölk till privatpersoner.

Ulla Sigfridsson från Alvesta är organisationsutvecklare inom Centerpartiet och har till uppgift att lotsa damerna rätt. Men det handlar enligt henne inte bara om hotet mot att kunna göra en riktig ostkaka.

– Det är väl mer att varför ska man in och klåfingra i så små detaljer. Visserligen kan man bli sjuk om man inte hanterar det här rätt, men det kan man ju bli av råa ägg och kyckling och allting.

Är det bara ostkaka som opastoriserad mjölk används till?

– Det finns ju ostar i Frankrike som man använder det till. Där gör man väldigt mycket opastoriserad ost. Det är inget farligt med det i sig, det är bara det att man måste hantera det på ett bra sätt, precis som alla andra livsmedel.

Så nu ska ni dundra in till Livssmedelsverket?

-- Centerpariet har bjudit in Livsmedelsverket till riksdagshuset. Vi ska träffa generaldirektören för Livsmedelsverket. De är sex riktiga kruttanter som är med på resan här och de kommer att bjuda på ostkaka naturligtvis.