Kronoberg

Gratiskort ska locka bussresenärer

1:26 min

Under de kommande veckorna får drygt 1 400 kronobergare åka buss gratis. Det är en satsning från Länstrafiken för att få fler att upptäcka de nya busslinjerna och ställa bilen hemma.

– Jag lämnade bilen hemma för jag tycker att det är bekvämt att åka buss och man slipper det här med bilparkering och så vidare, säger Christina Berglund från Lenhovda.

Hon har precis klivit av bussen vid Växjö resecentrum, men hon är inte en av de 1 419 personer som fått ett prova på-kort från Länstrafiken Kronoberg. Något hon tror hade kunnat få henne att välja bussen lite oftare.

I oktober skickades ett erbjudande ut till 25 000 hushåll runt om i länet. Det gick både till personer som bor inom Växjös stadstrafik och andra som åker långa sträckor på landsbygden. Det de har gemensamt är att de är bilägare och bor på en av platserna där Länstrafiken öppnat nya busslinjer under året. Målet från Länstrafiken är att 15 procent av de som får provåka på sikt ska börja välja bussen istället för bilen.

Själva busskorten ska dyka upp i brevlådan under veckan och gäller på alla Länstrafikens buss- och tåglinjer under vecka 48 och 49.

Christina Berglund tror att busskorten kan locka några fler att åka buss, men tycker samtidigt att det krävs fler förbättringar.

– Jag tycker att de ska marknadsföra sig bättre och hålla busstiderna. För i dag när jag skulle åka in skulle bussen gå fram Lenhovda fem i nio, men hon var säkert tio över nio innan den var där, säger hon.