VÄXJÖ

Fortsatt kamp om glasvägg på turistbyrån i residenset

1:43 min

Bolaget som driver turistbyrån i Växjö tar strid för att slippa flytta från residenset på Stortorget. Riksantikvarieämbetet vill ha bort glasväggen i entrén, vilket i sin tur innebär att turistbyrån inte kan vara kvar i sina lokaler och tiden håller på att rinna ut. Nu begär Växjö & Co förlängd dispens för att skjuta upp rivningen av väggen och stängningen av entrén.

– Det gör vi för att kunna hitta lämpliga lokaler, vi har inte gjort det i dag och vi har ingenstans att ta vägen om man stänger igen entrén här, säger Peter Knutsson VD för Växjö & Co.

Striden om glasväggen med de gröna gardinerna i entrén till turistbyrån har pågått länge. Den sattes upp för att skilja av ingången till turisbyrån mot landshövdingens ingång, men Riksantikvarieämbetet godkänner den inte och har beslutat att den ska tas ner. Det innebär att entrén bommas igen och turistbyrån måste flytta, säger Peter Knutsson.

– Vi har erbjudits en alternativ lösning med ingång från sidan, från Kronobergsgatan, men det är inget bra alternativ, det är svårt att hitta in till turistbyrån då, säger han.

– Nu har vi ett fantastiskt läge och det var också en förutsättning  när vi flyttade hit att vi fick en entré från framsidan.

I ett sista desperat försök att slippa flytta, vänder sig till bolagets styrelse nu till Statens fastighetsverk, som äger byggnaden, för att försöka trycka på Riksantikvarieämbetet att bevilja uppskov från rivningen av väggen och stängningen av entrén i 3 år.

På så vis skulle turistbyrån få tid på sig att hitta nya lokaler. Och nu börjar det bli bråttom.

– Entrén kommer väl att stängas i mitten av januari och då måste vi stänga turistbyrån, säger Peter Knutsson.