Växjö

66-åring dömd efter dödsolyckan vid Katedralskolan

1:24 min

Den 66-årige man som i februari förra året, på ett övergångsställe vid Katedralskolan i Växjö, körde på en 74-årig man som skadades så svårt att han senare dog dömdes i dag av Växjö tingsrätt för vållande till annans död. 66-åringen döms till villkorlig dom och 40 dagsböter a 150 kronor, totalt 6000 kronor.  Däremot friades 66-åringen från åtalspunkten vårdslöshet i trafik.

Åklagaren Josefina Yalo sade sig vara nöjd med domen:

– Det är höga krav för vårdslöshet, så jag får vara nöjd med att han fälldes för vållandet och i nuläget ser jag inte något skäl att överklaga.

Försvarsadvokaten ville på sin klients önskan inte göra några uttalanden om domen.

Det var ett stort intresse för rättegången mot 66-åringen i dag med  anhöriga och vänner både till den omkomne och till den åtalade.

Det kom att handla mycket om 66-åringen borde ha sett mannen på väg mot övergångssället eller inte.

Bilföraren hävdade att han inte gjort det och att flera faktorer gjort det svårt att se mannen som plötsligt bara dök upp framför bilen.

Det enda vittnet till olyckan, en ung man, hade sett 74-åringen gå långsamt framåt, men inte sett själva kollisionen.

Åklagaren hävdade att eftersom 74-åringen enligt vittnet gått långsamt fram mot övergångsstället borde mannen ha setts tydligt och att eftersom han hade träffats av bilens vänstra sida så hade 74-åringen kommit en bra bit ut på övergångsstället vid kollisionen och bilföraren borde ha hunnit agera.

Den 66-årige bilföraren var nykter, hade giltigt körkort och ska inte ha kört för fort vid olyckstillfället. Han sa också i rätten i dag att han tänkt varje dag på det som hänt och att han gått hos psykolog för att bearbeta det som hänt.