Allt fler skogsmaskiner skadar skogen. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
KRONOBERG

Skogsmaskiner kan skada skogsmarken

"Ett större problem än vi kan ana"
1:41 min

De stora och tunga skogsmaskinerna som skogsbruket idag är helt beroende av lämnar osynliga skador efter sig. Marken pressas samman, syretillförseln stryps och vattentransporten hämmas. Det här är ett stort och accepterat problem i jordbruket, men i skogsbruket är det i stort sett tyst.

– Jag bedömer att det här är ett större problem än vi kan ana, säger agronomen Anja Lomander som är skogsstyrelsens  markexpert

Redan för trettio år sedan uppmärksammade skogsforskare problemet och  man bedömde då att tunga skogsmaskiner gjorde stor skada när de körde i skogen men sedan dess har det varit tyst. Nu uppmärksammas problemet igen.

Skogsägaren Jonas Torbiörnsson i Halland upptäckte för fyra år sedan efter att Södra avverkade i hans skog att hans finkorninga och känsliga mark packats . Nu är det svårt att få något att växa där.

– Efter avverkningen har jag planterat men det växer ingenting där maskinerna kört och packat marken, säger han.

Södras skogschef Göran Ölander som är före detta professor och specialist på skogsplantering har besökt Jonas Torbiörnsson skog men kunde då inte avgöra om det vara markpackningen som gjorde att de planterade skogsplantorna växte dåligt.

– I fall det är ett problem där så är det ett generellt problem, säger Göran Ölander.

Skogsstyrelsens markexpert, agronomen Anja Lomander, anser också att problematiken med markpackning i skogen är ett generellt problem.

– Det grundar jag utifrån de erfarenheter jag har från jordbruksmarken. Rent fysikaliskt beter sig marken likadant oavsett om du kör med en skogsmaskin på den eller med en jordbrukstraktor. Så jag tror att det är ett stort problem. 

För att nu ta reda på hur stor problemet är försöker skogsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet i ett projekt i en skog i Västerbotten ta reda på vad som händer när de skogsmaskinerna kör i skogen och hur det påverkar skogstillväxten.

Fler artiklar om skogen

Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Är du särskilt intresserad av frågor om skog och mark?

I somras sände P4 Kronoberg en serie inslag om skogen och om vem som egentligen äger den.#link=361872#

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".