Joacim Benes är ordförande för RFSL Kronoberg. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio.
Kronoberg

Många unga killar i Växjö säljer sex

"Man vill ha saker och använder kroppen för att nå det målet.."
1:37 min

Prostitution i Växjö hör man inte talas om så ofta, och inte heller att det finns killar som gör det. RFSL i Kronoberg håller på med en kartläggning och hittills har de regelbunden kontakt med 56 killar som har sex mot ersättning.

Det är främst unga killar som gör det och det har visat sig vara fler än vad ordföranden för RFSL Kronoberg, Joacim Benes, först trodde.

Anledningen till att unga killar väljer att sälja sin kropp kommer från ett behov menar han.

– Man vill ha saker som man inte har råd med, upplevelser som man inte kan genomföra och man använder kroppen för att nå det målet, säger Joacim Benes.

Det kan handla om att man vill ha en hundralapp till sitt kontantkort på telefonen till att ha råd med studentlitteratur när man studerar.

"Är välutbildade, vältaliga och har hög social status"

Det är inte främst de som vill skaffa pengar till ett drogberoende som ofta bilden är menar Joacim Benes utan helt andra killar som säljer sin kropp i Växjö.

– De här killarna har bra sociala strukturer, de är välutbildade, vältaliga och har hög social status.

Under projektet har även RFSL intervjuat några som köpt sex och de svar de fått varför de gör det är bland annat för att tömma sig på lunchen eller att man känner sig ensam.

Könet på den som killarna säljer till spelar inte alltid så stor roll, menar Joacim Benes.

– Det finns killar som kan erbjuda till vilket kön som helst, det spelar ingen roll, bara att det finns en köpare, berättar Joacim Benes ordförande RFSL Kronoberg.

Hur reagerar du på det här? Kommentera gärna nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".