Chatta med Kemikalieinspektionen

Leksaker är giftiga - läs chatten med experten

Vissa leksaker av mjukplast har visat sig innehålla höga halter av farliga och giftiga ämnen, berättar Frida Ramström som är inspektör på Kemikalieinspektionen. En fjärdedel av de undersökta leksakerna hade höga halter farliga ämnen. Det var ämnen som kan ge neurologiska skador om man utsätts länge och mycket för dem. Ställ din fråga till Frida Ramström här!

Anna: De små figurerna Trash Pack är omåttligt populära på min sons skola och kommer säkert vänts under mången barndamiljs julgran i år. Kan vi vara säkra på att de är giftfria?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Anna! Vi har inte kontrollerat just dessa leksaker, så jag kan inte uttala mig om dem specifikt. Men generellt sett verkar det som att "märkesleksaker" som tillverkas av stora företag inte innehåller farliga ämnen.

13:16, 12 December 2013

Åsa: Från Facebook: Christer Westerling säger: Köp begagnat så kanske en del av gifterna dunstat. Stämmer det?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Christer! Det här med begagnat är lite svårt när det gäller kemikalier. Vissa ämnen kan ha försvunnit, till exempel i textil som har tvättats. Andra ämnen kan finnas kvar och fortsätta läcka ut. Reglerna för leksaker har kommit på senare år så det är säkrare att köpa nya leksaker, speciellt plastleksaker till små barn som biter och suger på leksakerna.

13:17, 12 December 2013

Åsa: Från Facebook: Harriet Nejdmo Svensson undrar hur alla barn som arbetar med tillverkningen av dessa leksaker mår.

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Harriet! I vår undersökning har vi inte tittat något på arbetsmiljön i de länder där tillverkningen sker. Men jag håller med dig om att det är värt att fundera över. De som arbetar i produktionen utsätts antagligen mest för kemikalierna. Många av de stora företagen har stränga krav på dessa frågor.

13:19, 12 December 2013

Anders: Vilka rättigheter har man som förälder att kräva att sådana leksaker som sannolikt innehåller farliga ämnen tas bort från exempelvis en förskolemiljö? Eller omvänt: Vilka skyldigheter har en enskild förskola eller en kommun?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Anders! Om man som förälder misstänker att det finns farliga leksaker på sitt barns förskola tycker jag man ska påpeka det så kan de ta bort dessa. Kommuner och förskolor har skyldigheter att bara köpa in "ok" leksaker.

13:20, 12 December 2013

David: Hur ska man bedöma om en leksak innehåller farliga ämnen? T.ex. en docka, inköpt förra veckan på vanlig stormarknad i sverige?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej David! Som konsument är det jättesvårt att bedöma om leksaker innehåller farliga ämnen eftersom kemikalier inte syns. Men alla leksaker som säljs ska vara säkra. Det man kan tänka på som konsument är att försöka köpa "kvalitetsleksaker" och inte de billigast lågkvalitetsleksakerna, de innehåller oftare farliga kemikalier i våra undersökningar.

13:21, 12 December 2013

Salo: Hej! Vad händer med de leksaker där ni hittat förbjudna ämnen? Tas de bort från affärerna?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Salo! De leksakerna som vi hittar förbjudna ämnen i tas bort från affärerna. Dessutom anmäler vi misstanke om brott till miljöåklagare som utreder vidare.

13:22, 12 December 2013

Åsa: Från Facebook: Åsa Engman köpte ett nytt sängbord men kastade ut det efter att hon fått astma. Finns det gifter i möbler också? Granskar ni det?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Åsa! Möbler kan också innehålla farliga kemikalier och det är vi på Kemikalieinspektionen som granskar det. Vi har kollat på golv och stoppade sittmöbler senaste åren. Generellt sett hittar vi inte så mycket farliga ämnen i dessa. Men när det gäller möbler finns det mycket färre regler än för leksaker, så det är möjligt att det finns farliga ämnen i som undgår kontrollerna.

13:23, 12 December 2013

Thomas Ericsson: Hej, bland det farligaste tror jag är miljövänligt- papper och tryck, resultat kraftig huvudvärk, lika är det med billiga plast och gummiprodukter.

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Thomas! Min erfarenhet är också att billig plast kan innehålla farliga ämnen.

13:24, 12 December 2013

Åsa Stöckel: Nu svarar Frida på någon fråga till om gifter i leksaker. Passa på.

13:24, 12 December 2013

Rune G: A) Varför finns de i affärerna? Saknas lagar eller inspektörer för att plocka bort dem B) Är lagarna för snälla för butikerna? Kan de bötfällas (någorlunda höga böter) om de saluför, lägga ansvaret på butiken c) Giftig produkt säkert också giftig produktion,borde svensk lag också ta hänsyn till d) borde man i stället för (ev) lagföring införa höga avgifter? Då blir det kostsamt men enklare få effekt, man slipper den omständiga bevisprövningen i brottmål? Hur annars göra för att få bort detta (är inte ALLA mjuka plastleksaker farliga?) e)finns det något enkelt sätt, liten provtagare, som kan detektera de farliga ämnena?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Rune!
A) Det finns mycket regler för leksakers säkerhet, men tyvärr förekommer det att företagen säljer leksaker som inte uppfyller alla krav ändå. Oftast beror det på okunskap om reglerna och att de inte har ställt krav på de som tillverkar leksakerna. De stickprovskontroller som vi som myndighet gör kan inte täcka in alla leksaker på marknaden men vi försöker lyfta frågan inom hela branschen.
B) Enligt lagstiftningen måste butikerna plocka bort farliga produkter som säljs. Om de innehåller vissa förbjudna ämnen anmäler vi även misstanke om brott till miljöåklagare och då finns böter eller fängelse i straffskalan.
C) Produktionen sker ofta utanför EU så där kan inte EU-reglerna ställa krav.
D) På vissa områden inom kemikaliereglerna har man valt sanktionsavgifter istället för brottsmål. Just när det gäller leksaker är det inte så än.
E) Vi har ett instrument som man kan använda, men det är ganska dyrt och är inte något som konsumenter kan ha hemma. Så tyvärr är det väldigt svårt att kontrollera detta själv.

13:29, 12 December 2013

Salo: Är målade träleksaker säkrare att använda, eller kan det finnas gifter i färgen?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Salo! För några år sedan var det en stor skandal med bly i färg i målade leksaker, så det kan finnas gifter i färgen. Men det har jag bara hört om i något fall. För att det ska vara farligt måste man få i sig flagor av färgen.

13:30, 12 December 2013

Eva: När vi var små fick vi dockor som luktade starkt. De var i plast. Samma lukt kan jag känna i andra plastsaker. Är det farligt?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Eva! Att något luktar plast behöver i sig inte betyda att det är farligt. Det är svårt att säga vilket ämne det är som luktar, men vissa mjukgörare (ftalater) luktar "plastigt" och vissa sådana är farliga, så det kan vara en indikation på att sådana finns i.

13:31, 12 December 2013

Elin: Hur ska man veta vad som är okej att köpa? Är gamla leksaker och saker som till exempel gamla drickbackar större risk än nya?

Frida Ramström/ Kemikalieinspektionen: Hej Elin! Det är svårt att veta vad man ska köpa, egentligen ska ju allt som säljs vara säkert. Gamla leksaker kan innehålla farliga ämnen som är förbjudna nu, så dessa kan man undvika till framför allt små barn som biter och suger på leksakerna.

13:32, 12 December 2013

Åsa Stöckel: Nu är det slut på chatten för den här gången. Tack för alla intressanta frågor och tack för alla uttömliga svar. Hoppas att vi nu kan köpa lite bättre julklappar till barnen. Tack Frida Ramström från Kemikalieinspektionen!

13:32, 12 December 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista