LJUNGBY

Åtal för miljöbrott i Ljungby kommun

1:08 min

Två personer i Ljungby kommun åtalas nu för miljöbrott. De båda har för ett företags räkning dumpat miljöfarligt avfall på en privat tomt i kommunen. Företaget riskerar nu att tvingas betala en företagsbot på 100 000 kronor. Den ena av de båda åtalade, som själv är företagare, riskerar också en företagsbot på 50 000 kronor.

Det var för ungefär ett år sedan som ett tips om dumpningen kom till miljö- och byggförvaltningen i Ljungby och även till Sveriges Radio Kronoberg. Efter en del undersökningar valde kommunen att polisanmäla företaget.

Enligt åtalet har de båda personerna transporterat 30 ton farligt avfall i form av grus och slam som varit förorenat med bland annat oljor och tungmetaller och dumpat det på en privat tomt i kommunen. 

Under utredningsskedet fanns farhågor från miljö- och byggförvaltningen om att föroreningarna skulle tränga ner i marken och förorena grundvattnet och marken runt omkring. Därmot trodde man inte att kommunens vattentäkt  riskerade att drabbas.

I åtalet konstateras att det handlar om att helt avsiktligt ha bortskaffat ämnen som är skadliga för människors hälsa, djur eller växter i så stor omfattning att det kan få allvarliga följder för miljön.

Nu väntar rättegång någon gång efter nyår.

Straffet för den som döms för miljöbrott är böter eller fängelse i högst sex år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista