1 av 3
Lotta Svanberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/ Sverige Radio
2 av 3
Oliver Rosengren, gruppledare för Nya Moderaterna i gymnasienämnden i Växjö. Foto: Privat
3 av 3
René Jaramillo. Foto: René Jaramillo.
P4 Kronoberg om valet

Jobben viktigaste valfrågan för politikerna

1:48 min

Valåret närmar sig och i dag har P4 Kronoberg en heldag i radion inför supervalåret 2014. Vi gick till fullmäktigemötet i Växjö och frågade några av politikerna vilken valfråga som var viktigast för dem.

– Jobben, utan tvekan. Att jobben blir fler och att fler får möjligheten att stå på egna ben genom arbete. Nya moderaterna håller jobben som sin viktigaste fråga. Vår ambition är att jobben ska bli fler och att de ska komma alla till del, säger Oliver Rosengren, moderat.

Fler bostäder

Jag ställer samma fråga till socialdemokraten Charlotta Svanberg och hon svarar så här:

– Vi har tre prioriterade frågor. Dels är det att minska ungdomsarbetslösheten, öka bostadsbyggandet och att minska barngruppernas storlek i förskolan och skolan. Det här är framtidsfrågor för Växjö kommun. Vi är en växande stad där vi behöver fler bostäder, vi behöver ha våra ungdomar i jobb och vi behöver ha en god grund för barn och ungdomar som går i förskola och skolan idag att stå på. Alla de här frågorna har väldigt stor betydelse för att vi ska vara en bra kommun även i framtiden, säger socialdemokraten Charlotta Svanberg.

Miljön viktig

Att få en hållbar miljö även i framtiden. Det svaret ger miljöpartisten Cheryl Jones Fur som sin viktigaste valfråga. Men hur lyckas man med det rent konkret?

– Det vi måste jobba mest med är transporter, få ner transporter till ett hållbart sätt så att vi även i framtiden kan bo på landet och i städer och att ungdomar kan flytta dit de vill, säger Cheryl Jones Fur.

Och om kristdemokraten Rene Jaramillo får svara på frågan vilken som är den viktigaste valfrågan, då svarar han så här:

Bra för unga

– För mig och för Kristdemokraterna så är den viktigaste frågan hur vi kan göra Växjö och Sverige till den plats man vill leva i, när det gäller barn och ungdomar. Vi kommer att jobba för att ha en politik med den inriktningen och vi, tillsammans med alliansen, kommer att lyckas göra Växjö till den bästa plats för våra barn och ungdomar att leva i, säger han.

Och i dag är det du som bestämmer vilka valfrågor som är viktiga för just dig? Kom till Araby park arena och ta chansen att diskutera med dina politiker. P4 kronoberg sänder därifrån hela dagen. Läs mer på vår webb sverigesradio.se/kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista