Växjö

Araby får 4,8 miljoner

"Vill ha en byggnad för alla"
1:22 min

Regeringen har nu fördelat 100 miljoner kronor till de 15 mest utsatta stadsdelarna i Sverige. Araby i Växjö får 4.8 miljoner kronor medan den stadsdel som får mest är Gamlegården i Kristianstad, 11,4 miljoner kronor.

Utmärkande för de utvalda stadsdelarna är att man har en lägre förvärvsfrekvens än 52 procent, ett långvarigt försörjningsstöd som är högre än 4,8 procent och en behörighet till gymnasiet som är lägre än 70 procent.

Stödet är prestationsbaserat, och nästa års fördelning styrs av hur stadsdelarna utvecklats inom de här områdena.

Statistiken från 2010 visar på en viss förbättring i några av stadsdelarna när det gäller sysselsättning och behörighet till gymnasiet. Däremot ökade behovet av försörjningsstöd något.

-Det stora som har hänt är att tidigare pekade alla siffror åt fel håll. Nu har vi brutit en nedåtgående trend, men det är fortfarande mycket stora sociala utmaningar i de här områdena, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

TT

Dick Kardell
dick.kardell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".