Ljungby

Var blind i 13 år - fick synen tillbaka

12 min

Tänk att kunna se efter att ha varit blind i 13 år. Det blev verklighet för Ulla Sjöö från Ljungby - när hon vaknade upp härom morgonen såg hon plötsligt igen.

För tretton år sedan vaknade Ulla Sjöö från Ljungby och hade fruktansvärt ont i huvudet. Det visade sig att hon hade fått en stroke som slagit ut syncentrat. Hon tappade synen och blev blind men har nu plötsligt fått synen åter efter 13 år.

– Jag vaknade i sovrummet och såg en kristallkrona. Jag tänkte att "jag har ingen kristallkrona" och så tittade jag mig runt omkring och kände inte igen tapeterna. Plötsligt såg jag saker och tänkte "var är jag någonstans? Är jag i himlen?",  berättar Ulla Sjöö och fortsätter:

– Jag började att gråta, tårarna bara rann och så fick jag syn på en tavla som jag kände igen.

– Den är ju min och då måste det ju vara verklighet, säger hon.

Vad tänkte du?

– Är det här jag bor? Jag har ju inte sett lägenheten på riktigt, säger Ulla Sjöö som fortsatte vandra runt i lägenheten och inte kunde tro sin ögon. Men det var sant - Ulla kunde plötsligt se igen.

Ögonläkaren Gabor Konei på Växjö lasarett säger att det här egentligen inte ska kunna hända, men att det här måste ha med den stroke som Ulla Sjöö fick för några år sen att göra.

Ulla Sjöö ska nu röntgas för att se vad det här är som förändrats i hennes hjärna och som gör att hon nu kan se igen.