Inger Fransson/skolsköterska på Kungsmadskolan i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio

Skolan märker av ökade allvarliga ätstörningar

"Det finns elever som inte orkar med skolan"
1:45 min

Problemen med allvarliga ätstörningar ökar och detta är något som man bland annat ser på Kungsmadskolan i Växjö. Och i vissa fall har det gått så långt att eleverna måste läggas in på sjukhus, säger Inger Fransson som är skolsköterska på Kungsmadskolan.

– Ja vi har elever som inte klarar av skolan eller inte orkar med skolan som vi får lägga in på sjukhus.

Hur ser trenden ut?

– Vi har nog haft några år att där det har varit lite lugnare när det gäller anorektikerna, men nu vi har nog sett att trenden ökar och det har vi sett framförallt i höst,  men hur den håller i tiden vet jag inte.

På vilket sett ökar det?

– Vi har haft fler elever som har behövt hjälp och som behövt remiterats till BUP.

Som P4 Kronoberg rapporterade i går så har antalet dagar där unga läggs in på sjukhus för problem med anorexia nästan niodubblats mellan 2012-2013.

Inom barn och ungdomspsykiatrin BUP är man mycket oroad över utvecklningen. Malin och Ellen går på en skola i länet och har själva kompisar som har ätstörningsproblematik och ser även andra på skolan.

– Man kan se i matsalen att de tar lite mindre mat och så. Ofta går de med ganska stora kläder för att dölja att de egenteligen är ganska smala.

Vad är det som gör att ni tror att det förekommer?

- Det handlar om normer i samhället att man ska vara smal och så och de som är lite större kanske mår dålig över det och har svårt att acceptera sig själva.

På Kungsmadskolan tycker skolsköterskorna att de idag har bra kunskap och gör vad de kan men ser inte alla som har problem.

– Tyvärr inte. Ibland går det lång tid innan man ser dem. Det är inte bara skolan utan det handlar både om föräldrar och samhälle.

Vad tänker du om det?

– Det är sorgligt att det går så långt, att det inte går att stoppa innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".