Växjö

"Ledighet ska följas av rivstart"

Lyssna på intervjun med centerpartiets Per Schöldberg
1:34 min

Istället för att börja skolan med en rivstart efter jullovet - så började Växjöeleverna med studiedag. Det eftersom lärarna inledde sitt jobb efter ledigheten med en planeringsdag. Såhär borde det inte vara, menar det centerpartistiska kommunalrådet Per Schöldberg.

Skolornas vårtermin började med en ledig dag för eleverna, eftersom lärarna inledde sitt jobb efter jullovet med planeringsdag. I en skrivelse till kommunstyrelsen uppmanar alliansen i Växjö att kommunens skolor ser över när i tiden man planerar in sina studiedagar. Per Schöldberg menar att ett långt lov istället ska börja med en rivstart och inte en extra dags ledighet.

– Jag tycker att det här ställer till så mycket krångel för de som skolan är till för, det vill säga skolbarnen. Jag tycker att vi ska hitta en lösning på detta, säger han.

Bakgrunden till skrivelsen är att i Växjö kommun läggs många av de fortbildnings- och planeringsdagar som behövs i direkt anslutning till de långa loven.

– Det har att göra med läraravtal och planering och jag förstår lärarkåren också. Det är rimligt att man förbereder terminen och samlar ihop personalen och tänker igenom hur man ska lägga upp arbetet, så det är inte det. Men jag vet ju också alla föräldrar som behöver hitta lösningar, med att ha barnen hemma eller ha med dem till jobbet. Jag tycker att det ska starta med en rivstart, det ska vara förberett till tänderna. Samtidigt som föräldrarna går till arbetet så ska barnen gå till skolan, säger Per Schöldberg.

Skrivelsen ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka.

Vad tycker du om att loven följs av en studiedag? Skriv en kommentar i kommentarsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".