1 av 2
Mathias Jonsson utanför stationen i Växjö. Foto: Per Brolléus
2 av 2
Så här ser det ut vid hissen på Växjö station. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Hissarna står still

"Dom bad mig vänta ett par timmar"

11 min

För att Mathias Jonsson, som är född med ryggmärgsbråck, ska kunna åka tåg så måste hissarna fungera. Så enkelt är det. Men trasiga hissar och reperatörer 10 mil bort samt stationspersonal som menar att hissarna inte är deras ansvar gör det omöjligt för Mathias att komma på tåget.

På kort tid har Mathias blivit fast på såväl Växjö som Hässleholms station. Hissarna har varit sönder och därmed är det omöjligt för Mathias att med sin rullstol ta sig till spåret han ska åka ifrån.

– Jag har ringt det nummer som står på hissen att man ska ringa, men vid alla tre tillfällena den senaste tiden så har reperatören befunnit sig i Kalmar respektive Malmö, säger Mathias som så sent som i söndags lyckades få ett gäng medpassagerare att bära honom upp för trapporna i Hässleholm så att han kunde nå rätt plattform.

Fråga är vem som bär ansvaret, dels för att hissarna ska fungera och dels för att Mathias ska kunna komma på tåget.

– Personalen på tågstationerna har sagt till mig att det är hissföretaget som är ansvariga, men det känns väldigt konstigt att det är jag som rullstolsburen passagerare som då måste sköta kontakten med Kone (som levererat hissarna i bl a Växjö och Hässleholm.

– När jag ringde Kone för ett tag sedan och skulle med ett tåg bad dom mig vänta ett par timmar...

I Eftermiddag i P4 ska vi försöka reda ut vad som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista