En surfplatta. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Förfalskade mejl från "polisen" skickas runt

1:31 min

Falska mejl som ser ut att komma från polisen har senaste tiden kommit till nyhetsredaktioner i landet. Det har lett till att felaktiga uppgifter florerat i media på andra håll i landet, säger Robert Loeffel på Kronobergspolisen.

Har du också fått falska mejl? Berätta i kommentarsfältet!

– Man har varnat för en ny internetdrog, vilket skulle ha lett till allvarliga personskador. Drogen finns inte, säger Robert Loeffel, informationsansvarig på Kronobergspolisen.

Har journalister gått på detta?

– Ja, men inte här i länet.

Senaste dagarna har fenomenet med falska mejl uppmärksammats mer än nånsin. Främst på grund av att en politiker i Västerbotten fick stå till svars för ett mejl som han skickat där han kallat en reporter på SVT för "ungjävel". Ett mejl som det senare visade sig att han inte alls hade skrivit.

Även Coop har råkat illa ut när det såg ut som dom skickat ut ett pressmeddelande om att chili skulle finnas i twistpåsar, vilket kunde ge allergiska reaktioner. Tidningarna skrev, twistpåsarna plockades bort men allt var en bluff.

Nu har alltså journalister också fått falska mejl från polisen som  kan se trovärdiga ut, med varningar om en ny farlig internetdrog. Och trots att det inte fått några konsekvenser i vårt län, ser Kronobergspolisen allvarligt på de falska mejlen.

– Det skapar en oro och en känsla att man inte kan lita på det som förekommer i nyhetsrapporteringen. Jag hoppas att allmänheten idag är väldigt observant när det gäller e-postmeddelanden för det förekommer en otrolig mängd falsk e-post. Man ska vara väldigt kritisk och är man osäker ska man ringa och kontrollera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista