Tyska supportrar inne på fanzone-området i Växjö under turneringen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Växjö

Tio miljoner i turistnetto till Växjö efter fotbolls-EM

"Positiva effekter för damfotbollen"
1:43 min

Den direkta ekonomiska effekten för turistnäringen i Växjö av fotbolls-EM för damer i somras blev ett ett överskott på tio miljoner enligt en ny utvärdering. Det är främst livsmedelshandeln, restauranger och hotell som tjänat mest på EM.

– Det har faktiskt betytt jättemycket därför att under somrarna finns det ledig hotellkapacitet i Växjö och EM har tillfört extrabeläggning till oss, ungefär 15 procents uppgång under juli månad och det kan man tacka EM för. För oss innebär det omkring en och en halv miljon i extraförsäljning, säger Helen Bäckstedt som är chef för Elite Hotels i Växjö.

Det är nästan helt och hållet positiva synpunkter fran allmänhet, publik och tillresta fattbollsfans i den stora utvärderingen. Det gäller också att fotbolls-EM för damer är bra för stadens rykte och att det gör Växjö till en känd evenemangsstad.

Det enda negativa som nämns av en del tillfrågade när det gäller EM skulle också stärka och inspirera den lokala flick- och damfobollen. Det är något som Johan Quist, forskare vid Karlstad universitet, bland annat studerat.

– Det har varit en uppmärksamhet i media för flick-och damfotboll. Inte bara en positiv uppmärksamhet utan också en diskussion kopplad till det näthat som blossade upp under turneriningens gång där det ifrågasattes om kvinnor verkligen ska spela fotboll. Jag tror att EM gav en plattform för en god diskussion om kvinnors rätt att idrotta på sina egna villkor, säger Quist.

– Många flicklag har varit engagerade som funktionärer, gått med lagen in till matcher, tittat på öppna träningar och tagit del av mästerskapet på många olika sätt. Så jag är säker på att EM gett positiva effekter för dam- och flickfotbollen i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".