En kvinna som väger 35 kilo står på en våg. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Eftermiddag i P4

Landstinget försvarar behandling av anorexi

Martin Glosax: "De är flexibla"
1:30 min

Nu svarar landstinget på kritiken från pappan Peter Möllerberg som menar att länets ätstörningsvård varit oflexibel och lämpat över ett stort ansvar på föräldrarna när det gäller själva behandlingen av hans sjuka dotter.

Martin Glosax är chef för barn och ungdomspsykiatrin och försvarar den behandlingsmetod man har i Växjö.

– Min upplevelse är att de är väldigt flexibla i att utforma vården.

Peter Möllerberg undrar om ni på BUP fortfarande använder föräldrarna som "behandlare" - det var så han upplevde det då.

– Jag skulle inte definiera dem som "behandlare", däremot är föräldrarna en viktig del i barnens behandling. De är en helt central del i barnens liv. Behandlingen är under en kort period, sedan ska barnet fortsätta sitt liv utanför, utan att förhoppningsvis behöva sjukhuset längre. Där är föräldrarna helt centrala, säger Glosax och menar att utbildning är viktigt.

Behandlingsformerna för anorexia kan se olika ut i landet. Anser du att sättet som ni använder  er av i Växjö är det bästa?

– Det ser lite olika ut men innehållsmässigt är mycket relativt likt.

Lyssna på hela intervjun i klippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".