Växjö

Avgift för att stå i bostadskö olagligt

Alliansen i Växjö ville skärpa kraven för att få stå i bostadskö och beslutade därför att ta ut en avgift som skulle börja tas ut nu vid årsskiftet. Men det här upplägget visar sig nu vara olagligt, skriver Smålandsposten.

Beslutet om att ta ut en avgift för att stå i bostadskö togs i mars förra året. Tanken med det var att man skulle få bort dem som stod i kön rent slentrian och som inte var aktiva bostadssökande.

Enligt beslutet skulle avgiften börja tas ut nu vid årsskiftet. Men nu visar det sig att det här upplägget är olagligt, skriver Smålandsposten.

En tillsatt projektgruppp som tittat närmare på det, har nämligen sett att det här går emot gällande lagstiftning. Det är bara kommunala bostadsförmedlingar som får ta ut en avgift och inga andra - och Växjö har inte haft en kommunal bostadsförmedling sedan början av 90-talet. I juridisk mening är nämligen inte Boplats Växjö som administrerar de kommunala bostadsbolagens bostäder en sådan förening. Kommunfullmäktige måste nu ta upp frågan en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista