1 av 2
Annie Olsson, ordförande i Ungdomsjouren i Växjö. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Jansson på Länsstyrelsen jobbar mot våld i nära relationer. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Hårdare samhällsklimat bakom unga kvinnors utsatthet

"Det har blivit mycket tuffare på senare år"
1:42 min

Unga kvinnor tillhör de grupper som är speciellt utsatta för våld i nära relationer. Det har vi berättat om tidigare i våra nyheter. Och det här är inget som förvånar Annie Olsson som är ordförande i ungdomsjouren i Växjö.

– Många av de tjejer som hör av sig till oss har frågor om sexuella övergrepp exempelvis. Det är ett samhällsklimat som har blivit mycket tuffare på senare år, säger Olsson.

Tidigare i nyheterna har vi berättat om att vissa grupper av kinnor är särskilt utsatta vad det gäller våld i nära relationer. Det handlar om äldre kvinnor, kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor med missbruksproblematik och flickor och kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld men även unga kvinnor. Då handlar det ofta om sexueliserat våld.

– För yngre kvinnor är det ofta svårt att reda ut: är jag utsatt eller är jag inte utsatt, vill jag det här eller vill jag inte. Man kan ha beroendeförhållanden till syskon eller kompisar och man har inte samma referensramar om vad som är rätt och fel som vuxna människor, säger Susanne Jansson som arbetar på Länsstyrelsen i Kronoberg mot våld i nära relationer.

På senare tid har flera domar som gäller sexbrott uppmärksammats där domstolen tagit upp frågan om den utsatta kvinnan tillräckligt tydligt sagt nej. Och det är något som påverkar unga unga kvinnor, menar Annie Olsson.

– Det påverkar ju. De tjejer som hör av sig till oss, men även killar, tar på sig en större skuld själv för det som har hänt. Bland annat vad det gäller sexuell övergrepp hör det av sig tjejer till oss som tycker att det är deras eget fel att de har blivit våldtagna eftersom de inte tillräckligt tydligt sagt att de inte ville vara med på det som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".