En nyfödd bebis - inte på allas önskelista. Foto: Jurek Holzer/TT
Eftermiddag i P4

Frivillig barnlöshet - dela med dig av din berättelse!

De som uttalat säger att de inte vill ha barn upplever att de är starkt ifrågasatta. Det berättar Kristina Engwall som forskat om frivilig barnlöshet. Denna vecka hör du henne i Eftermiddag i P4.

Vi vill gärna att du som är frivilligt barnlös delar med dig av dina erfarenheter. Berätta om ditt val och hur omgivningen ser på det! Kommentera artikeln, ring vår insändartelefon 0470-10 400 eller mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se

En uppskattning gjord av Statisktiska centralbyrån 2009 visar att ungefär fem procent av svenskarna i barnafödande åldrar inte vill ha barn.

Just frivillig barnlöshet är något som Kristina Engwall, docent i hirstoria, forskat i. I djupintervjuer angav de intervjuade, både män och kvinnor, att ”man är nöjd med det livet man lever”, berättade Kristina Engvall i en intervju i Dagens Nyheter.

Däremot tycks omgivningen inte vara lika nöjd.

– Många blev ifrågasatta så till den grad att de inte riktigt blev trodda. De yngre fick höra att de skulle komma att ångra sig när de blev äldre eller när de hade träffat rätt partner, säger Kristina Engwall i DN.

Nästa vecka hör du Kristina Engwall i Eftermiddag i P4. Vi vill gärna att du som är frivilligt barnlös delar med dig av dina erfarenheter. Berätta om ditt val och hur omgivningen ser på det!

Här är en av många berättelser:

"Jag och min sambo valde tidigt att inte skaffa barn, för 43 år sedan. För mig som man är det inget problem, ok någon gång fick jag svara att vi har valt att inte skaffa barn.

 Vi har samtidigt under årens lopp fått 3 gudbarn, 2 gudbarnbarn, samt dessutom 3 barn ytterligare, att finnas till för. Hur min sambo upplevt det hela, vet jag inte helt ut.

Samtidigt har mina svärföräldrar ALDRIG nämnt önskan om barnbarn"

Numera pensionär

VIDEO: Se en intervju med Kristina Engvall i UR här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".