Borstning pågår. Huruvida tandkrämen innehåller fluor eller inte framgår ej. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Larm om fara med fluortandkräm för barn

1:28 min

Ska småbarn använda tandkräm med fluor i? Ja, tycker tandvården - absolut inte säger vissa forskare. Och det här är något som diskuterats på sociala medier den senaste tiden.

Tycker du fluor är helt okej för småbarn? Varför/varför inte?

– Min son som är två år använder inte tandkräm med fluor utan tandkräm utan. Det känns bättre för han sväljer ju tandkrämen och spottar inte ut den. Min svärmor är rätt påläst också om olika grejer och vi har fått tuber av henne med tandkräm utan fluor i, säger Emma Gustavsson från Växjö.

De senaste veckorna har just fluor i tandkräm diskuterats en del på bland annat sociala medier. Det sprids länkar där man varnar för riskerna med flour till framför allt barn.

Den numera pensionerade forskaren Jan Sällström från Uppsala är en av de mest högljudda kritikerna.

– Man bör inte utsätta barnen för fluor. Man kan inte kontrollera att de inte sväljer ner tandkrämen eller äter den. Nya rön tyder på att det kan vara väldigt illa med att få för mycket fluor när hjärnan ska utvecklas.

Men vad är det i fluor som är farligt?

– Det är själva fluoridjonerna som är kraftiga enzymhämmare, de stoppar eller hämmar vissa processer som äger rum i kroppen, så att barnet kan bli förgiftat.

Finns det inte en risk att man skrämmer småbarnsföräldrar med såna här larm?

– Det finns väl en sådan risk, men det är lätt att undvika att ha fluortandkräm och jobba på att se till så att barn inte får i sig fluor från tandkräm, säger Jan Sällström.

Från både tandvården och Läkemedelsverket tonar man ner riskerna med fluor, även om man tycker att fluor ska användas med försiktighet.

Mer om detta hör du i både vårt förmiddags- och eftermiddagsprogram. Bland annat intervjuas Peter Lingström, professor och övertandläkare. Men vad tycker du själv? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista