Kronoberg

Anställd stal guld av äldre - vårdföretaget kände inte till hens kriminella förflutna

Det privata vårdföretaget där en anställd nu misstänks ha stulit guld av en äldre, visste inte om att den anställde tidigare varit dömd för liknande brott. I dag planerar åklagaren att ha häktningsförhandlingar i fallet.

Vi har pratat med regionchefen för det privata boendet, men väljer att inte berätta vilket boende det är för att skydda de övriga som jobbar där.

Regionchefen säger att det som har hänt inte är acceptabelt och att man har en nolltolerans när det gäller sådana här brott. Hen säger också att om man vetat om att personen dömts för att ha stulit från vårdtagare tidigare skulle hen aldrig fått vara kvar på det privata vårdboendet.

Det var förra året som den anställde i det här aktuella fallet också dömdes för att ha stulit pengar från en dement kvinnas konto som hen hade fullmakt hos. 

Det privata vårdföretaget ser nu över hur anställningen gick till, men konstaterar att hen anställdes innan domen föll och därför inte registrerats i belastningsregistret som hade kunnat avslöja brottet.

Hur det är möjligt att ingen i verksamheten vetat om att hen tidigare straffats vill regionchefen också nu se över.

Det aktuella fallet handlar om att den anställde misstänks för att ha stulit en guldring och sedan sålt det vidare. Det var när polisen genomförde en rutinkontroll hos en guldhandlare i Kalmar som man hittade guldföremålet som kunde kopplas till den anställde.

Hen kommer inte få jobba kvar på det privata vårdboendet och regionchefen säger nu att man ser över rutinerna. 

Idag planerar åklagaren att ha häktningsförhandlingar i fallet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".