Val 2014

Inga vinster i välfärden viktigast för Vänstern

3:05 min

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer att ägna mycket tid åt profilfrågan att stoppa privatiseringarna inom välfärden, när Vänsterpartiets kongress öppnas idag.

Vid lunchtid inledde Vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. När Jonas Sjöstedt inledningstalade handlade det om valets profilfråga.

– Jag vill visa hur vi ska vinna valet. Jag vill visa att valet ska handla om värderingar och vilken sorts samhälle vi ska ha. Kommersialisering och privatisering av varje vrå av livet är dåligt för Sverige. Vi behöver bygga en välfärd att lita på. Vi behöver tänka lite längre, säger Jonas Sjöstedt. 

En stor del av tiden på Vänsterpartiets kongress kommer att ägnas åt att formulera ett dokument som handlar om partiets  inriktnting i valrörelsen.

Förslaget från partistyrelsen är att man ska koncentrera sig på vinsterna i välfärden och kravet att Sverige ska ha en regering utan borgerliga partier.

Man vill också att partiet med exempel från lokalpolitiken ska visa upp för väljarna att Vänsterpartiet är ett regeringsdugligt parti.

Själv tror Jonas Sjöstedt att det kan komma att hetta till kring frågan arbetstidsförkortning, alltså frågan om sex timmars arbetsdag. 

Han tror också att det kan bli diskussioner om frågan om just vinster i välfärden, där det finns röster inom partiet  som vill ha totalstopp för alla privata utförare, men där partiledningen vill tillåta privata alternativ, som inte tillåter vinst, till exempel privata kooperativ inom äldreomsorg och sjukvård.

– Ja, det finns de som tycker att allt ska vara offentligt. Det är inte min uppfattning. Jag menar att det är vinstintresset som är problemet, inte att Svenska Kyrkan har ett hospice, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet har sagt att ni inte sätter er i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Vad exakt betyder det?

– Det innebär att det måste till stora rejäla förändringar, som går åt vårt håll. Vårt mål är att få bort vinstintresset ur skola, äldreomsorg och sjukvård.

Betyder det att du kan tänka dig att sätta dig i en regering som inte förbjuder vinstuttag i välfärden?

– Nej, vårt mål är att vinsterna ska förbjudas ur de här delarna av välfärdssystemet. Sen tror jag att man kommer att komma i en diskussion hur snabbt det kan gå, exakt hur gör vi, men målet är det ingen tvekan om. Vänsterpartiet kan inte sitta i en regering som låter företagen plocka ut vinstpengar ur välfärden. Det går inte på det sättet som det är idag. Det är en återvändsgränd, avslutar Jonas Sjöstedt, (V).