Margareta Elborgh, mobil veterinär med Moheda som bas, håller kastrerade katten Syster. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Alvesta

Kampanj för kastrering av katter

1:40 min

Det finns alltför många okastrerade katter i länet. Det anser Djurskyddet Kronoberg som genomför en kampanj för kastrering med subventionerade priser från i morgon, måndag, till och med mars månad ut. Ett tiotal veterinärkliniker i länet deltar i kampanjen.

En av veterinärerna är Margareta Elborgh som har Moheda som arbetsbas. Hon motiverar varför kampanjen behövs:

– För att uppmuntra till att kastrera katter så att vi inte fyller Kronobergs län med katter som ingen vill ha. Det är det viktigaste, att katterna får det bra helt enkelt.

Finns det många okastrerade katter?

– Det finns lite för många. Okastrerade katter ställer till med mycket problem, de skadar ju varandra och det blir akutfall sedan när de rivit varandra i slagsmål. Det blir betydligt lugnare och trevligare i villa- och radhusområdena när katterna är kastrerade för då blir de mycket lugnare.

När vår reporter kliver in i Margareta Elborghs kök är det precis dags för henne att utfodra sina tre glupska hundar och en katt. Då har hon just kommit hem från att ha medicinsk behandlat en katt som led av astma.

Att skaffa en katt medför ett stort ansvar, anser hon. Katten behöver någon som tar hand om den:

– Det är det viktiga, att katten har en ägare. Och har man för många katter blir det många vilda katter som ingen vill kännas vid och ingen vill ta hand om, och det är då problemen uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista