Nyhetsproducent Therese Gabrielsson listar varje vecka de lokala nyheter du inte bör ha missat. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Nyhetslistan

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

Lyssna på veckans nyhetslista
2:32 min

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

GODKÄND:

Den 17-åring som förvann för två veckor sen i Älmhult är fortfarande borta. Och i veckan letade Missing people efter honom utan resultat, i ett stort område i och runt älmhult. Om han håller sig undan själv eller om något hänt honom vet varken Missing people eller polisen.

Hela 153 personer deltog i det här sökandet, ett helt klart godkänt sätt att spendera trettondagen på.

KOLL:

I onsdags gick flera hyresgäster i taket när det stod klart att Alliansen vill använda 34 miljoner kronor av det kommunala bostadsbolagens överskott till annat än själva hyresrätterna, bland annat ska pengarna gå till medborgarkontor, missbruksvård och HVB-hem.

Varför ska vi stå för sånt, det bör väl alla växjobor va med att betala via skatten! Och kommer man nu ha råd med renoveringar och underhåll av lägenheter? sa dom vi pratade med.

Du som lyssnade senare på dagen hörde då kommunalrådet Bo Frank förklara att det här enligt alliansen är ett helt naturligt sätt att fördela pengarna, pengarna tillhör kommunen och han garanterade att dom kommer användas till sådant som hyresgästerna ska ha nytta av.

Fortsättning lär följa på kommunfullmäktige, du som är riktig politikernörd vet att det är den 21 januari. Bo Frank var dock helt övertygad om att vad det än blir för beslut där så kommer det överklagas.

IMPA:

Under hösten har antalet ungdomar som blivit så svårt sjuka i anorexia att dom tvingats läggas in på sjukhus ökat dramatiskt. På BUP som vårdar dom här tjejerna, är man oroad. Även på skolorna upplever man samma sak och unga tjejer vi pratat med beskrev också att dom då och då ser skolkamrater som insjuknat.

Så här långt bör du vara med men som så ofta födde vår rapportering kring det här en annan nyhet om anorexi. Det var pappan Peter Möllerberg som ville berätta sin historia där han kraftigt kritiserade Kronobergs anorexivård för unga. Vården kring vår dotter var oflexibel och vi som föräldrar fick ta ett gigantiskt ansvar för behandlingen, menade han. Martin Glosax som är chef för barn och ungdomspsykiatrin höll ju inte med och menade också att den ser i princip likadan ut i hela landet. Trots detta hade Möllerbergs dotter blivit hjälpt och frisk när familjen sökte hjälp hos landstinget i Kalmar.

Kolla in några tidigare listor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".