Till vänster ser du flislagret intill oljecisternerna vid Sandviksverket. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Fjärrvärmeverket i Växjö

Mildvädret minskar kostnaden för uppvärmningen av bostäder

"Känns fantastiskt bra"
1:32 min

Den varma vintern har kraftigt minskat kostnaden för uppvärmningen av våra bostäder.  Fjärrvärmeverket i Växjö har inte behövt bränna en enda droppe dyrbar olja, säger Björn Wohlgast som är affärsområdeschef på VEAB.

– Det känns ju fantastiskt bra. Vi har haft tur med vädret och vi har lyckats driva ner bränslekostnaden ordentligt, säger Wohlgast.

Den här vinterns mildväder går nu enligt SMHI:s väderprognos mot sitt slut och det ska bli betydligt kallare. När tvingas man då spräcka nollan och börja elda med olja igen?

– Låt oss säga att vi har tio minusgrader en vecka - då kommer vi tyvärr att tvingas börja köra olja, säger Wohlgast.

Förra året i december, som då var en extrem kall månad, eldade Sandviksverket, som är fjärrvärmeverket i Växjö, olja för många miljoner - totalt något över 800 kubikmeter. Men att elda med olja försöker man att undvika så långt det går.

– Anläggningen här är byggd för att elda med det som klassas som jungfruligt trämaterial och det innebär att vi använder rester från skogsbruket; toppar, grenar, sågspån och bark, berättar Wohlgast.

 Varför är det då så viktigt att undvika att bränna med olja?

– Det finns två skäl. Det ena är att oljan är dyrare än biobränslet och våra kunder tjänar på att vi eldar billigt. Det andra är miljöfrågan. Det är inte okej att bränna fossil olja.

I september ska det nya anläggningen Sandvik 3 som nu byggs vara klar och sen vara i full drift i december

– Då kommer vi få gott om effekt med biobränsle och då kommer vi inte längre att behöva elda med olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".