Stefan Edberg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Kin Cheung/AP.
Tennis

Stefan Edberg coachar Roger Federer i Australian Open

1:34 min

I helgen startar Australian Open i tennis, och på plats i Melbourne för att coacha självaste Roger Federer finns Stefan Edberg från Växjö.

– Jag kommer vara en del av Federers team. Det jag kan tillföra är lite nytänk. Jag har ju trots allt varit toppspelare själv, säger Stefan Edberg.

I mitten på 1990-talet avslutade Stefan Edberg sin fantastiska karriär. Men trots enorma framgångar kan han ändå inte mäta sig med schweizaren Roger Federer.

– Det är stort att han ringde och vill ha min hjälp. Jag respekterar verkligen Roger, både på och utan för planen, säger Edberg.

Det är inte heller någon hemlighet att respekten är ömsesidig. Federer har vid flera tillfällen uttryckt sin beundran för Stefan Edberg.

– Det visar väl bara på vilket gott omdäme han har, skrattar Stefan Edberg när ämnet kommer på tal.

Den förre världsettan från Växjö ska resa med Federer under 10-12 veckor under 2014 och har tror att scweizaren, som dalat på rankingen, kan komma tillbaka.

– Att bli världsetta igen blir svårt, men att vinna en Grand Slam ska inte vara en omöjlighet, avslutar "tränaren" Stefan Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista