En av landets sjukhuskorridorer. Foto: Leif R Jansson/TT
Lyssnartips

Långa köer till utredning för ofrivilligt barnlösa

1:46 min

Det är långa köer till utredning för par som inte kan skaffa barn. Upp till sex månader brukar det ta innan man får påbörja en utredning hos landstinget i Kronoberg.

Denna nyhet gjordes tack vare ett lyssnartips. Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här.

Sofia och Mikael Svensson har försökt att skaffa barn i flera år och har precis hamnat i kön för en utredning, men det är inte bara väntetider som Sofia och Mikael tycker är jobbiga.

– I början tyckte man ju inte det var något konstigt, men sedan ser man hur lätt alla andra blir med barn. Man börjar läsa mycket om det och går och väntar varje månad, säger Sofia Svensson.

Första gången Sofia och Mikael Svensson hade kontakt med landstinget fick de som besked att de måste försöka få barn själva först i ett och ett halvt år och därför dröjde det ett tag innan de tog kontakt med vården igen, men nu har de precis hamnat i kön för att få göra en utredning.

– Sedan har vi blivit inskrivna på en väntelista men det kan ta ganska lång tid, berättar Sofia Svensson.

Men det är inte bara att det tar lång tid innan man får hjälp som kan vara jobbigt, utan även andra saker menar Mikael och Sofia.

– Det jobbigaste har väl varit frågorna från folk runt omkring om varför man inte skaffar barn och att man känner sig otillräcklig som man, säger Mikael Svensson.

– Det känns som en självklarhet att är man tjej så ska man föda barn, det är ju lite så. När man har pratat med läkare tidigare så säger de att man måste slappna av och inte tänka på det för mycket, att man då sätter käppar i hjulet för sig själv. Men det går ju inte att släppa, det är ju samma besvikelse varje månad, säger Sofia Svensson.

Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista