Sverige

Madde väljer att föda i New York

Prinsessan Madeleine och hennes make Christopher O'Neil har bestämt sig för att deras barn inte ska förlösas i Sverige. Barnet kommer att födas i USA, meddelar hovet på sin hemsida.

"Efter noggrant övervägande och i samråd med kungaparet har Prinsessan Madeleine och herr Christopher O'Neill beslutat att deras barn kommer födas i New York.", skriver riksmarskalken Svante Lindqvist.

Födseln är beräknad till slutet av februari 2014.

Skribenten och hovexperten Roger Lundgren tror att Madeleines val att föda i New York är ett rent praktiskt beslut. 

– Hon har haft en jobbig graviditet, hon ställde in Nobelfesten till exempel, och det blir helt enkelt mer bekvämt att föda där än i Sverige. 

– Men många här hemma blir nog besvikna, man vill ha sin prinsessa hemma i Sverige, som en del av kungafamiljen. Det faktum att Madeleine kommer att föda utomlands cementerar ett avstånd till henne.

TT: Vad har beslutet för konsekvenser? 

– Det har ingen konstitutionell betydelse var hon föder, eftersom kungen och drottningen har gett tummen upp till det här. 

– I dag lever vi i en global värld, vi bor runt om i världen och upplever nya saker. Det blir ett internationellt barn som får det bästa av olika världar, säger Roger Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".