Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Sverige

Mer potensmedel skrivs ut till äldre

1:44 min

På sex år har antalet män över 65 år som fått potenshöjande medel utskrivet till sig ökat med 48 procent.

Erik Jones, 78 år, är sedan ett år tillbaka särbo med 80-åriga Gun och han använder potenshöjande medel i bland.

- Inte alltid men då och då. Jag lyckas bli tillfredställd ändå även om det inte är så varaktigt utan potensmedel.

Hur stor hjälp tycker du att du har av det?

- Jo, som regel får man bra hjälp av det. Jag nöjer mig för det mesta med en halv tablett.

Hur skulle du beskriva sex i ditt förhållande?

- Det är en krydda på tillvaron, att kunna ha sex. Att kunna njuta av det, och höra den ena respektive den andres tillfredställande ljud. Det känns gott att medverka till motparten som njuter lika mycket som jag själv.

Antalet män som är över 65 år och som har fått potenshöjande medel utskrivet till sig har ökat med 48 procent på sex år. Från drygt 37 000 år 2006 till drygt 55 000 år 2012, visar statistik från Socialstyrelsen. 2013 års statistik är ännu inte klar.

Enligt Sven-Axel Månsson, sexualforskare vid Malmö högskola. Han tror att ökningen av potensmedelutskrivningen har flera orsaker.

- Det är ganska öppet kring detta, det är inget man skäms över. Män efterfrågar detta och det har att göra med att män vill kunna ha sex. Samtidigt som det faktiskt är så att kroppen präglas av att man blir äldre och att vi inte har en lika stark funktionsförmåga när vi blir äldre som när vi är yngre. Men vi vill vara sexuellt funktionsdugliga och därför finns dessa medel att tillgå och de är ganska lätta att få tag på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista