Sköterskan Monica Ekelöv och läkaren Marie-Louise Berg Lekås. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Lyssnartips

Många krav innan utredning om barnlöshet inleds

1:39 min

Förra året sökte sig 109 par till kvinnokliniken i Växjö för att få hjälp med att skaffa barn. Och köerna för en utredning av vad som är problemet är upp emot ett halvår. Men innan man kan påbörja en utredning finns många krav.

Denna nyhet gjordes tack vare ett lyssnartips. Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här.

– Är man under 33 år så ska man ha försökt i ett och ett halvt år, såvida man inte vet från början att det finns något fysiskt fel. Är man över 33 år som kvinna ska man har försökt i ett år, eller samma där om man inte vet att det finns ett fysiskt fel, säger Monica Ekelöv som är sköterska på kvinnokliniken i Växjö.

Kvinnan får heller inte ha fyllt 43 år, och mannen inte fyllt 55 år, för då påbörjas ingen utredning och listan fortsätter.

Sedan finns de även andra krav för att få göra behandling - man får inte ha ett BMI över 30.

Sofia och Mikael Svensson har precis fått besked att de ska få starta utredningen.

– Det känns som en självklarhet att är man tjej så ska man föda barn, det är bilden man har av det i alla fall. Det blir otillräckligt om man inte kan få barn, berättade  Sofia Svensson tidigare om det jobbiga i att inte kunna få barn på egen väg.

Någon statistik för hur många som lyckas få barn med hjälp av Landstinget Kronoberg finns inte, men det är över hälften i alla fall, menar läkaren Marie-Louise Berg Lekås på kvinnokliniken i Växjö.

– En stor del av patienterna lyckas förr eller senare, jag skulle gissa på att tre fjärdedelar av de som är här till slut får sitt barn, säger Berg Lekås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista