Yngve Filipsson, Folkpartiets ledare i alliansen som styr Landstinget Kronoberg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
#vadkostarvården

Trots pressade kostnader - fakturor för stafettläkare nästan oförändrade

1:43 min

Även om Landstinget Kronoberg lyckades pressa kostnaderna för inhyrd personal förra året med cirka 14 procent - mest i landet - så har fakturorna till just stafettläkarna inte minskat särskilt mycket. De har bara minskat med två miljoner visar landstingets egen statistik.   

– Det är lite beklagligt och något förvånande. Vi har ju satsat 20 miljoner extra de senaste åren på ST-läkare och det borde ha gett större genomslag så det får vi arbeta vidare med, säger Yngve Filipsson, Folkpartiets ledare i alliansen som styr landstinget Kronoberg. 

Förra året kostade hyrläkarna i landstignet drygt 56 miljoner - ungeför dubbelt så mycket  som en fast läkare. Men det är inte bara pengarna som är problemen här, säger Yngve Filipsson som menar att det är viktigt att få träffa samma läkare på vårdcentraler.

– Framför allt äldre personer tycker det är viktigt att få träffa samma läkare. Det är ett jättebekymmer att man inte får göra det om det är så att man har en stafettläkare som är någon helt annanstans när man ska göra nästa besök.

Kostnaderna för inhyrd personal inom vården har inte minskat som landstingen i Sverige velat och planerat. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Kronoberg är dock ett av få landsting som faktiskt minskat utbetalningarna för hyrpersonal. Minskningen var cirka tio miljoner förra året.

– Vi hade räknat med att kunna spara ytterligare. Vi är på rätt väg och vi ligger bättre till än övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista